top of page
  • Foto van schrijverRemi

Ik ben een geel hesje!

Wat en wie en vooral waarom zijn er gele hesjes?



De gele hesjes zijn voor het eerst gezien in Frankrijk. De maatschappij word duurder en duurder en vele dingen kloppen niet. Bij het invoeren van de zoveelste verhogingen van belasting, brandstof prijzen en het armer maken van haar burgers besloten de Franse burgers dat het genoeg was. Ze pakte hun veiligheids hesje die bijna elke Fransman of Hollander verplicht in de auto heeft liggen , trokken m aan om deze te laten dienen als vorm van verzet.


In Nederland zagen we dit gebeuren en net als vele andere zagen we ook de problemen binnen ons land. Zorg die duurder word en zelfs onbetaalbaar voor velen. Onderwijs die hard achteruit ging en voedselbanken die als paddestoelen de grond uit schoten.


Ook wij waren het zat! Dit moest veranderen en het werd tijd om hier wat aan te doen. De eerste hesjes in Nederland kwamen bijeen in Den Haag. Bij deze eerste demo werd meteen hard ingegrepen door politie terwijl er niks aan de hand was. Mogelijk een reactie op de Franse hesjes die ondertussen elke week afgeslagen werden door de Franse politie en Europese orde troepen.


Zelf volgde ik deze taferelen op de voet, al ver voor de Amerikaanse verkiezingen waar Trump won was ik net als vele wakker en zag wat Antifa aan probeerde te richten. De drang om tegen dat soort mensen op te staan werd groter en groter.


Mensen die onwetend een agenda dienden van een machtige groep die niks anders wil dan complete controle over haar 'onderdanen' zowel geestelijk als financieel.


Terug naar Nederland 2018 waar die eerste demo uitelkaar geslagen werd door politie. Gele hesjes bestaan uit allerlei mensen met kinderen, ouderen en huisdieren binnen de gelederen, burgers zeg maar😉


Deze walgelijke vertoning werd dus beantwoord door een grotere opkomst. Zelf was ik ondertussen geïnspireerd om op te staan tegen de armoede, ongelijkheid en onrecht dat al jaren plaatsvond. Helaas is het zonder rijbewijs een beetje moeilijk om snel aan te sluiten.


Op Facebook ontstond een hack door de Franse hesjes waardoor het algoritme van fb ontspoorde en we volgegooid werden met vv verzoeken van allerlei gelijkgestemden. Al snel zaten hier ook veel Hollanders bij.


Op deze manier werd duidelijk dat de hesjes niet alleen in Den Haag stonden maar dat iedereen overal actie's kon houden. Dat zelfde weekend stond ook ik alleen in ons dorp om mensen wakker te schudden over het huidige kabinet en maatschappelijke problemen.


Dit hoefde maar 3 weken , toen kreeg ik contact met wat andere hesjes en mocht ik mee naar Maastricht. Mijn eerste demonstratie ooit met anderen erbij.


Wat een geweldige dag! 2300/2600 Gele hesjes liepen samen een flinke tocht door de natte sneeuw voor een beter Nederland.


Vanaf die eerste grote mars is er geen dag meer geweest dat ik me niet geel voelde. We gingen heel het land door en elke week was er wel ergens een demo van gele hesjes. Er werden zoveel demo's en actie's gestart dat we eigenlijk ten prooi vielen aan versplintering. Dat was ook niet raar , internet trollen, harde politie optredens en de media hebben hieraan flink bijgedragen.


Zo zijn er in de loop der tijd verschillende gele groepen ontstaan waaruit een aantal stand hielden en uitgroeide tot een ware familie van 'strijders'


Toen de 'corona crisis' begon werd er een enorme golf mensen wakker en dit was in onze ogen goed omdat we dan gesterkt zouden worden. Helaas pakte dit anders uit en de hesjes verspreiden zich opnieuw over verschillende nieuwe groepen en werden door organisaties genegeerd waarschijnlijk door het slechte imago die de media ons gaven.


Maar we zijn geen hesjes als we ook dit niet zouden overwinnen. En het gekke is dat alle nieuwe demo's en organisaties net zo hard aangepakt en gefraimed werden als wij, waardoor ze zouden kunnen weten dat de gele hesjes helemaal niet zo verkeerd zijn en alleen maar staan voor een beter Nederland voor iedereen.


We werden weer hechter en sterker en laatst vierden we ons 2 jarige jubileum met een top bijeenkomst tegenover het torentje.


Een derde golf mensen is ondertussen wakker geworden door de bizarre maatregelen. En eindelijk word gezien dat we alleen maar slagen als we iedereen accepteren in de strijd tegen het onrecht.


Als we nou niet dezelfde fout maken door teveel mini demo's bij te wonen met kleine groepen maar gaan voor samen , ben ik ervan overtuigd dat we een kans hebben om te winnen.


We leven in een enge tijd en de vraag is of dit ooit goed komt , je doet mee of word uitgesloten. En zelfs als deze cirsis voorbij is zitten we nog met alle maatschappelijke problemen waarom de gele hesjes in de eerste plaats de straat op gingen.


Een geel hesje staat dus niet alleen op straat tegen deze bizarre situatie maar VOOR een beter Nederland! En daarom ben en blijf ik een geel hesje.


Schaamde jij je nooit voor ons rijke land waarin 2018 al een miljoen mensen op de armoede grens leefde en door de maatregelen van nu misschien wel 2 miljoen of meer?


Als je word ontslagen en niks nieuws vind moet je al je bezittingen verkopen voor wat hulp. Het verhaal van die vrouw laatst in de bijstand die kleine boodschappen van haar moeder kreeg en daardoor 7000 euro moest terug betalen terwijl ze amper overleefd. Is niks nieuws, dit gebeurt al jaren en moet eens afgelopen zijn.


Pensioenen worden vergokt , ons geld verdwijnt in Europa en de zorg is onbetrouwbaar en onbetaalbaar. Voordat referenda werden afgeschaft werden ze gewoon genegeerd , we hebben dus al jaren geen echte stem meer en vreemd genoeg vind het over grote deel alles prima.


Dit en nog vele andere argumenten en feiten maken mij geel. Voel jij je ook geel? Kom in contact en sluit je aan! Samen staan we sterk en gaan we voor dat betere Nederland en vooral na deze crisis is er veel werk aan de winkel.


17 januari sluiten vele groepen zich aan bij een demo in Amsterdam op het museumplein. Laten we hopen dat dit de knaller word waardoor Nederland eindelijk echt wakker word.


Kom ook! Geel of niet geel, zwart of wit, dik of dun, lelijk of knap😉


Het is tijd!


Volg gele hesjes op fb:


Gele Hesjes Verenigd

Gele Hesjes Nederland

Gele Hesjes NL


En vele anderen!


(Via deze 3 grote groepen vind u de rest)




45 weergaven3 opmerkingen
bottom of page